Skip to content

Introductie

Buurtboerderij Nieuweweg is een kleinschalige, culturele pluktuin in Haarlem-Oost met grootse plannen. Momenteel werken Ruben (initiatiefnemer / stadsboer) en Sarai (vaste kracht / vrijwilligerscoördinator) en andere losse vrijwilligers elke week hard om lokaal groente en fruit te verbouwen. We zijn van vrijdag tot zondag van 12:00-17:00 geopend.

Op welke manier maak je impact?

Wij werken aan gezonde lokale voedselvoorzieningen in en rondom de stad. Gezien de sociale-, klimaat- en biodiversiteitscrisis willen wij een positief geluid laten horen. We boeren voor een sociaal-ecologisch herstel, zoveel mogelijk circulair en lokaal. De oorsprong van een gezonde landbouw heeft zijn basis in een vruchtbare bodem, we hanteren hierbij circulaire en duurzame zaaibedden die de bodem voeden en verzorgen.

80% Van het schapenwol in Nederland is ‘niet bruikbaar’ en wordt daarom verbrandt. De wol kan dankbaar als perfecte onder- en bovenlaag voor de zaaibedden worden gebruikt. Schapenwol is als een spons, het houdt vocht vast en geeft dit weer af als er een tekort is. Het gaat ongewilde begroeiing tegen en op langere termijn composteert de wol en zorgt het daarmee voor voeding in het zaaibed. Daarnaast sneuvelen door stormschade of ouderdom er regelmatig bomen in de buurt die door een groenverwerkingsbedrijf worden afgevoerd, verwerkt tot houtsnippers en vervolgens worden vernietigd. Deze bedrijven staan met plezier de houtsnippers af ter verwerking als toplaag van de zaaibed. De houtsnippers laten vocht minder snel verdampen waardoor er minder bewatering nodig is in droge periodes.

Met het samen telen van ecologisch voedsel, samen koken en cultuur delen, dragen we met Buurtboerderij Nieuweweg een steentje bij aan een sociaal gezonde samenleving. Naast het samen telen en genieten van de oogst en de natuur, delen we graag kennis en cultuur. We organiseren regelmatig leuke activiteiten die we delen op Facebook en Instagram, volg ons zodat je op de hoogte bent!

Met Buurtboerderij Nieuweweg willen we een manier van landbouw creëren waarbij de gezondheid van de mens en de aarde als uitgangspunt heeft. We willen mensen verbinden met elkaar en het voedsel wat we samen telen en eten.

Diensten/producten:

Een oogst abonnement waarbij je zelf drie keer per week je eigen ecologische groente en fruit kan oogsten. Daarbij organiseren we evenementen als oogstfeesten (klein cultureel festival), samen koken en eten van het land, workshops mbt duurzaamheid en landbouweducatie. Wij betrekken de buurtbewoners enerzijds door hen uit te nodigen om een workshop te geven of muziek te maken tijdens een evenement, anderzijds door hen uit te nodigen en deel te nemen aan de verschillende workshops en evenementen die we organiseren.

Praktische informatie

E-mail: info@buurtboerderijnieuweweg.nl
Telefoon: 0646050802
Adres: Nieuweweg 2, 2033 DK, Haarlem
Aantal FTE’s: 1
Opgericht in: 2023
Impact categorie: Circulair & duurzaam, Milieu, Sociale cohesie, SROI, Voedseltransitie & natuurbehoud
Diensten en producten: Overig
Waar opereer je?: Lokaal
Back To Top