Skip to content

Maatschappelijk verantwoord

SROI staat voor Social Return on Investment. Social Return betekent ‘iets teruggeven aan de samenleving’.

Betekenis

SROI wordt toegepast door veel gemeenten en organisaties. De gemeenten in de regio Zuid-Kennemerland en IJmond doen dat ook. Zij vragen de opdrachtnemer of subsidieontvanger met een SROI-verplichting om in ruil voor het verkrijgen van de opdracht of subsidie iets terug te doen voor de samenleving.

De SROI-plichtige organisatie zal naast het uitvoeren van de verkregen opdracht of gesubsidieerde activiteiten dus nog een extra inspanning leveren die ten goede komt aan een maatschappelijk doel. Dat kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een aannemer die niet alleen de nieuwe rotonde aanlegt, maar ook mensen die werk zoeken in dienst neemt of traint. Nieuw is het alternatief om bij te dragen aan de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) van jongeren.

Het invullen van de SROI-eis kan ook door in te kopen bij een impact onderneming. Hiermee kan de opdracht- of subsidienemer indirect mensen helpen of bijdragen aan thema’s als circulariteit, vergroening of gelijke kansen. Op deze manier is SROI dus een kans om socialer in te kopen.

Via het Kennemer Inkoopplatform kun je impact ondernemingen vinden met een zogenaamde SROI-badge. Deze badge erkent impact ondernemers in onze regio. Als je een SROI-verplichting hebt in de gemeente Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Zandvoort, Heemskerk, Beverwijk of Velsen, kun je de volledige factuur die jij besteedt bij deze ondernemers opvoeren als SROI-invulling. Kijk hier voor het SROI-aanbod.

Als impact ondernemer kun je zelf ook in aanmerking komen voor een SROI-badge. Dat kan als je een bepaalde certificering hebt (één van de volgende: opgenomen in het register van de Code Sociale ondernemingen, Lid van Social Enterprise NL, PSO 30+ gecertificeerd, Stichting en/of non-profit organisatie, B-Corp), of als je een startup of startende ZZP’er bent met een maatschappelijke missie (bedrijf bestaat nog niet langer dan 2 jaar). Aanmelden kan hier. Heb je vragen over de SROI-badge, neem dan contact op via contact@kennemerinkoopplatform.nl.

Meer informatie over SROI binnen onze regio kun je hier vinden.

Neem bij vragen over SROI binnen Bloemendaal, Haarlem, Heemstede of Zandvoort contact op met socialreturn@haarlem.nl.

Heb je vraag over SROI binnen de gemeenten Beverwijk, Heemskerk of Velsen, dan kun je mailen naar socialreturn@ijmondwerkt.com.

Back To Top