Skip to content

Introductie

Ieder kind heeft talent. Ook de honderdduizenden Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en minder rolmodellen. Daarom strijdt JINC voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Waarin íeder kind kansen krijgt.

Om dat te bereiken, helpen we kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen dankzij JINC jaarlijks meer dan 63.000 basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien.

JINC heeft vestigingen door het hele land, zo ook in Kennemerland. JINC Kennemerland is actief in Haarlem, Haarlemmermeer (Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Schiphol), IJmond (Beverwijk, Velsen en Heemskerk). Het programma voor jongeren bestaat uit meerdere projecten zoals Bliksemstage, TaalTrip, Sollicitatietraining en Carrière Coach.
Ben je nieuwsgierig naar wat we doen? Kijk dan vooral even rond op JINC.nl

Op welke manier maak je impact?

De meeste tijd steken we bij JINC in het organiseren en uitvoeren van onze projecten. Maar natuurlijk vergeten we niet om regelmatig te checken of onze aanpak nog werkt. Dat doen we door te praten met leerlingen, docenten en professionals, en door onderzoek uit te voeren.

Soms weten kinderen buitengewoon helder te verwoorden wat ze aan JINC hebben gehad. Zoals de 15-jarige Richewayne: “Van JINC heb ik geleerd hoe je moet solliciteren. We kregen daar een speciale training voor, met iemand van een bedrijf die naar onze klas kwam. Dat je geen kauwgom je mond moet hebben als je zo’n gesprek voert, dat wist ik al. Maar ik heb wel ontdekt hoe je houding moet zijn. Hoe je binnenkomt, hoe je je voorstelt, hoe je aan tafel zit. Dat is handig voor als ik straks een bijbaan ga zoeken.”

Omdat we actueel inzicht willen in onze impact, lieten we een groot onderzoek uitvoeren door SEOR, dat in november 2022 de resultaten presenteerde. Uit het onderzoek blijkt dat de stijgende kansenongelijkheid in Nederland kan worden aangepakt door scholen, bedrijven en aanvullend onderwijs te laten samenwerken. Het onderzoeksrapport ‘De jeugd heeft toekomst’ valideert de meerwaarde van JINC’s interventies zoals Bliksemstages, Sollicitatietraining en Carrière Coach.
Fabian Dekker, arbeidssocioloog en hoofdonderzoeker SEOR: “We zien dat deze projecten bijdragen aan de persoonlijke veerkracht van jongeren. Hun leefwereld wordt vergroot, hun zelfvertrouwen en zelfbeeld verbeteren en persoonlijke vaardigheden worden versterkt. Eerder onderzoek heeft laten zien dat veerkracht belangrijk is voor succes op de arbeidsmarkt.”

Diensten/producten:

JINC werkt hard aan een Nederland waarin je postcode niet je toekomstperspectief bepaalt. Dat is broodnodig, want de trieste realiteit is dat jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand veel minder kans hebben op een goede loopbaan dan leeftijdsgenoten uit ‘betere’ buurten. Niet omdat het ze ontbreekt aan talent of ambitie, maar omdat ze last hebben van de gevolgen van armoede. Wie partner wordt van JINC helpt dat onrecht te bestrijden.

Als je onze partner wordt, help je jongeren aan een betere kans op de arbeidsmarkt. Dit raakt aan de kern van de meeste bedrijven. Het gaat hier immers om het personeel van de toekomst. Elke onderneming kan daarbij meedoen: we hebben een breed scala aan projecten, er is voor ieder wat wils.

Ook in praktisch opzicht is een partnerschap met JINC aantrekkelijk. We nemen namelijk alle organisatorische rompslomp op ons. Zo onderhouden we het contact met scholen, briefen we de personeelsleden die als vrijwilliger meedoen en plannen we de projecten in. We zorgen er bovendien voor dat de samenwerking intern breed worden gedragen; we geven bijvoorbeeld presentaties en verstrekken materiaal waarmee we zichtbaar zijn op intranet.

Wil jij met je organisatie …
… een invulling vinden voor maatschappelijk verantwoord ondernemen?
… zorgen voor betrokkenheid onder medewerkers
… medewerkers de mogelijkheid bieden om maatschappelijk bij te dragen?
… jongeren enthousiasmeren voor jullie sector?
of bijdragen aan het oplossen van een maatschappelijk probleem?
Dan maken we graag kennis! We zijn altijd opzoek naar bedrijven die met ons willen samenwerken.

Praktische informatie

E-mail: kennemerland@jinc.nl
Telefoon: 0237601120
Adres: Oudeweg 115, 2031 CC, Haarlem
Aantal FTE’s: 200
Opgericht in: 2003
Impact categorie: Arbeidsparticipatie, Armoedebestrijding, Sociale cohesie, SROI
Diensten en producten: Overig
Waar opereer je?: Landelijk
Back To Top