Skip to content

Introductie

Een boerderijwinkel, maar dan midden in de stad.

Oogst maakt duurzaam boodschappen doen leuk en makkelijk. Wij selecteren de mooiste producten van regeneratieve boeren uit de buurt. Zo heb je producten van de boer makkelijk op één plek en leer je de verhalen van de boer en de producten kennen. En, krijgt de boer een betere prijs zodat hij weer meer kan investeren in de bodem en biodiversiteit.

We hebben nu 3 winkels in het centrum van de stad: Leiden, Haarlem en Woerden. Op drukke momenten zijn we in de winkel, op minder drukke momenten is het onbemand. Het is dus een zelfbedieningswinkel; je opent de winkeldeur, doet je boodschappen en betaalt met de ‘Oogst’ app.

We werken in een franchisevorm zodat we lokale voedselsysteempjes kunnen groeien door heel Nederland. Oogst wordt gerund door (boer) Joost van Schie en (burger) Fennie Lansbergen. Met als missie natuurinclusieve landbouw de standaard te maken.

Op welke manier maak je impact?

Per winkel werken we met 10-15 boeren (melkveehouder, pluimvee, akkerbouw, kweker, fruitteelt, etc) en 20 lokale makers (imker, wijnmaker, brouwers, inmakers) die allen op een regeneratieve manier werken. Ze maken een ambachtelijk product waarmee ze het leven in en op de bodem van hun grond herstellen. We betalen hen de prijs die ze nodig hebben om zo te kunnen werken. Die is significant hoger (>20%) dan de prijs van de groothandel.

Dat maakt het voor de boeren die al zo werken een aantrekkelijker verdienmodel en stimuleert verder te gaan in werken met de natuur. En voor boeren die nog niet zo werken biedt het perspectief na te denken/stappen te zetten in de transitie.

Met de huidige 3 winkels beheren de leverende boeren met elkaar zo’n 1.500 hectare met natuur. Dit jaar groeien we door met 3 extra winkels en de ambitie is tientallen winkels. Zodat we zoveel mogelijk pionierende boeren, die laten zien hoe het kan, op het podium zetten.

Naast het effect op de boeren, zijn de winkels ook belangrijk voor de mensen die er hun boodschappen doen. Ze kopen bij Oogst omdat ze de lokale boeren willen steunen, het landschap in hun omgeving mooi willen houden, ‘iets’ willen doen voor het klimaat, lekkere pure producten willen eten, het leuk vinden verhalen van de boeren te horen en zien. Er ontstaan communities rondom de winkels van klanten, ambassadeurs en vrijwilligers.

Diensten/producten:

In de winkels, die in het centrum van de stad liggen, vind je groenten, fruit, zuivel, vlees, kaas en eieren van regeneratieve boeren uit de omgeving. Daarnaast werken we ook samen met lokale makers, zoals imkers, wijnmakers, bierbrouwers, fermenteerders, inmakers etc. En we vullen aan met droogwaar, zodat je bij Oogst terecht kunt voor al je eten.

Daarnaast sturen we klanten wekelijks een nieuwsbrief met verhalen van de boeren en makers, en organiseren we samen met hen activiteiten voor de klanten. In de winkel en op het erf. Zodat we boer en buurt weer verbinden.

Praktische informatie

E-mail: femke@oogst.shop
Telefoon: 0641145470
Adres: Gierstraat 14L, 2011GD, Haarlem
Aantal FTE’s: 2
Opgericht in: 2021
Impact categorie: Circulair & duurzaam, Voedseltransitie & natuurbehoud
Waar opereer je?: Lokaal
Back To Top