Skip to content
Overtollige schapenwol omzetten in plantenvoeding. Dat is wat Natalie Bogtman doet bij de productie van ORO wolkorrels. Nu deze worden ingezet bij de herinrichting van Meerwijk én dankzij een investeerder, kan ORO wolkorrel een enorme stap in schaalgrootte maken.

Het verhaal van ORO wolkorrel begon toen Natalie Bogtman werd ‘gegrepen’ door de grondstof wol. Ze begon hobbymatig met het maken van kunstvoorwerpen of woonaccessoires en het geven van (vilt)workshops en maakte al vrij snel de stap naar het ondernemerschap. Daarnaast vond ze een andere toepassing voor de ‘reststroom’ wol, namelijk als plantenvoeding. Natalie: “Wol houdt namelijk heel goed vocht vast en bevat de nodige voedingsstoffen, zoals stikstof en andere nutriënten. Het vocht wordt geleidelijk weer afgegeven, wat zeker in deze tijd van klimaatextremen een nuttige eigenschap is. Zo is het minder vaak nodig om water te geven en blijft ‘groen’ langer groen. Daarmee is wol een meer dan goed alternatief dan plantenvoeding/potgrond met turf. Turfwinning brengt grote milieuschade met zich mee en daarom wordt turf in potgrond vanaf 2025 verboden.”

Voor Natalie Bogtman en haar man/zakelijk partner Maarten van Dam dus hét moment om een volgende stap in de bedrijfsvoering te maken en de productiecapaciteit fors uit te breiden. Ze waren al enige tijd bezig met het vinden van financiering. Tijdens het evenement C the Future plaatsten ze een bordje ‘investeerders gezocht’. Daar kwamen diverse geïnteresseerden op af, wat resulteerde in een echtpaar dat besloot om de volledige benodigde 100.000 euro te investeren. Zo konden Natalie en Maarten een nieuwe persmachine aanschaffen waarmee ze in plaats van 100 kilo wol per dag dezelfde hoeveelheid wol per uur kunnen verwerken. Ook verhuisden ze naar een grotere loods op het MAAK-terrein.

Momenteel leggen Natalie en Maarten de laatste hand aan de inrichting van de loods en plaatsing/instelling van de machine, waarna er op grote schaal geproduceerd kan worden. Dat is nodig ook, want de wolkorrels worden ingezet bij de herinrichting van Meerwijk. Projectontwikkelaar Van Gelder besloot om bij de helft van het plant- en natuurlandschap de ORO wolkorrel als plantenvoeding toe te passen, zodat er een vergelijk kan worden gemaakt tussen beide gebieden. Met de toepassing voldoet Van Gelder bovendien aan haar SROI-verplichting.

De ambitie van Natalie is om ‘de Tony Chocolony van de meststoffen’ te worden. Om dat te bereiken maakt ze dankbaar gebruik van het netwerk en het cursusaanbod vanuit het Actieprogramma Impact Ondernemen, onder meer rondom financieringsvraagstukken. Een concrete volgende actie is het vinden van iemand die kan ondersteunen bij het vinden en aanvragen van subsidies. Want wensen, plannen en dromen voor de toekomst heeft ze meer dan genoeg, maar ze realiseert zich ook dat op de korte termijn nu maar één ding van belang is: productie, productie, productie.

Bron: goedezaken.nu

Back To Top